Kampot city - Reisverslag uit Kâmpôt, Cambodja van Maud en Merijn Rijk - WaarBenJij.nu Kampot city - Reisverslag uit Kâmpôt, Cambodja van Maud en Merijn Rijk - WaarBenJij.nu

Kampot city

Blijf op de hoogte en volg Maud en Merijn

18 April 2013 | Cambodja, Kâmpôt

Donderdag 11 april

Vandaag was onze eerste echte dag in Kampot. Wat een leuk stadje! Het is veel kleiner dan Phnom Penh maar de sfeer die er hangt, heeerlijk! Lekker relaxed en alles is prima. Merijn en ik zijn naar Rabbit Island geweest met de boot. We gingen met Mr. Sok (de tuktukdriver van Merijn toen hij bij Kep Gardens werkte) naar Kep en Merijn liet zien waar hij afgelopen maanden gezeten had. Super mooi, Kep. Het is heel rustig en vredig, aan zee, overal krabben kraampjes en hangmatjes. Merijn z'n hostel ligt echt aan zee, wouuw.
Rabbit Island was vooral errug relaxed: boekje lezen, zwemmen, springvisjes in zee zienm, muziek luisteren, bananen pannekoekjes eten (ojee het gaat nu alweer over eten) en lemon juice drinken. Het was heel idylisch. Behalve de Westerse witte, oude man met een heel jong, mooi Cambodjaans meisje dan... Kon er naar blijven staren
We gingen net op tijd weer terug naar Kep want er hingen overal donkere wolkjes.
Toen we in Kep aankwamen met de boot zijn we naar Kep Gardens gegaan waar Merijn 2 maanden heeft gewerkt. Midden in de groene zee van bomen, planten en bloemen ligt een schooltje en daar wonen Janine en Andrew omheen. Toen we aan kwamen waren de leerlingen net voor Khmer New Year de prijzen voor de knuffeltjes die ze gingen verkopen aan het bepalen. Heel schattig!
Andrew en Janine zijn hele bijzondere mensen. Hoe ze over Merijn praatten was fijn. Ze waren zo blij met wat hij voor Kep Gardens heeft gedaan! We hebben daar lekker veel Belgische (!!) speciaal biertjes op die Andrew had gehaald. Die tikte lekker aan na een dagje zonnen..
We mochten daar blijven eten en we werden super verzorgd door Andrew z'n nieuwe 'hulpje'. Hij had een jongen aangenomen om z'n bouwteam te versterken maar werd eerst twee weken uitgetest en zo moest hij alle vervelende klusjes doen. We hoefde maar te kijken of hij haalde een nieuw biertje. We zijn lang gebleven maar toen Andrew zijn vaste liedje voor het slapengaan inzette, wisten we; we gaan weer terug naar Kampot! Mr. Sok bracht ons netjes terug en het was een hele leuke dag.

Vrijdag 12 april

Vandaag was het tijd voor wat avontuur en Merijn en ik hebben moto's gehuurd om Bokor Mountain op te gaan, yehes! Bokor is een nationaal park en is eigenlijk een groot plateau waar helaas heeel veel nieuwe gebouwen op worden gebouwd omdat schrale Chinezen het allemaal hebben opgekocht. Dat mag eigenlijk niet omdat het dus een Nationaal park is maar goed, daar hebben ze mensen niets mee dus bouwen ze het helemaal vol.
De bouw is nog niet heel erg gevorderd dus het was nog super mooi om naar boven te rijden. In 2,5 uur waren we boven en ik heb zelfs een toekan gezien! Overal om ons heen groene bomen en heeel veel dierengeluidjes. Bovenop Bokor Mountain een pagode gezien die heel mooi was, en een oud Frans casino (de Fransen hebben bovenop deze berg vroeger veel gebouwd om lekker te vertoeven).
Om 5 uur waren we weer in Kampot en hebben we gegeten met Anouk en Mayke (die ook weer terug zijn gekomen in Kapot voor Khmer New Year), Brigit en Nicole (twee vrijwilligers van Kampot), Andy (Australier die Geneeskunde studeert en hier ervaring op doet) en Jim (Engelsman). Heel gezellig, totdat het begon te stort regenen... Gelukkig zijn de Cambodjaantjes echt schatjes en werden we tussen de boten en naast de keuken in een ruimte gezet en alles werd voor ons verplaatst.
Na het eten was het tijd om het uitgaansleven van Kampot te testen en zijn we naar Bodhi Villa gegaan waarvan we door de verhalen van Anouk veeeel van verwachtten. Maar; ze had ook gelijk want het was er super! We hebben gedanst io blote voetjes, op muziek van de Kampot Playboys (haha), tequilla gedronken, veel biertjes op en moooie foto's gemaakt.
Bodhi Villa ziet eruit als: een houten hutje op palen aan de rivier, overal lichtjes, heerlijke muziek en chill/lounge banken en hele fijne mensen. Was genieten!
Toen de tuktukdriver in zijn broek had geplast omdat ie zo dronken was, was het tijd naar ons guesthouse te gaan.

Zaterdag 13 april

Vandaag na een heftige nacht weer wat tijd voor ontspanning, eigenlijk zoals altijd hier (dan vraag je je sterk af waarom je alles in Nederland zo vol plant?). Ontbeten in het guesthouse met iedereen en wat gekletst over de avond van te voren.
Daarna zijn we naar een heuze Cambodiaanse bioscoop gegaan. Samen met Brigit, Nicole en Jim. Van te voren hadden we onszelf getrakteerd op brownies, carrot cake en American cookies die ze hier heel lekker verkochten. We hadden een hele zaal voor ons alleen en zaten niet op stoelen, neee nee het was geen Pathe!, we lagen op kussens/loungebanken en mochten onze eigen film uitkiezen. Jim kon zo lekker z'n tequilla kater uitzieken. Merijn en ik konden ons even voorbereiden op de activiteit van de avond: een Cambodjaanse bruilooooft! Andrew en Janine hadden gevraagd of we zin hadden om mee te gaan naar een bruiloft in Kep en dat hadden we natuurlijk.
Dus zo gingen we weer met de tuktuk van Mr. Sok naar Kep. Onderweg begon het al lichtelijk te regenen en bouwde Mr.Sok een tentje om de tuktuk heen zodat onze mooie kleertjes niet vies zouden worden.
Maaar, het regenen hield aan en het begon echt te stormen. We kwamen bij Kep Gardens aan en zijn samen met Janine en Andrew naar het huis gelopen waar de bruiloft was. Arm bruidje, de tenten bewogen alle kanten op en iedereen werd drijfnat. Gelukkig begon het na een tijdje iets minder te worden en konden we beginnen met het eten. Als voorafje een jellie op (een gelei achtig cupje met een mierzoete fruit smaak) en daarna lekker gegeten; rijst met vis/beef/vegetarisch, wat je maar wilde.
De ijsblokjes werden op de lopende band aangevuld en op een gegeven moment kwamen ze zelfs boven mijn glas uit. De jongens deden hun werk goed!
De bruid verkleedde zich om het half uur en stond op een gegeven moment met haar blote voetjes in de bruine modder, arm meisje. Toen het ceremoniele gedeelte begon keken de bruid en bruidegom niet zo vrolijk maar Janine vertelde me dat sommige stelletjes elkaar voor het huwelijk maar een paar keer ontmoeten. Ze kennen elkaar dus vaak nog helemaal niet!! Even een kleine shock.
De bruid en bruidegom moesten elkaar champagne en cake voeren, zag er nogal grappig uit. En daarna moesten ze hun ouders cake voeren. De precieze reden weet ik niet, maar het was erg vermakelijk.
Toen dit gedeelte was afgelopen was het tijd om te dansen!! Merijn en ik kwamen er niet onderuit en moesten blijven dansen om de tafel heen. Wel echt Cambodjaans dansen, wat betekent: kleine stapjes vooruit en achteruit en met je handen een typische beweging maken (naar binnen en naar buiten). Ik denk dat we zeker wel een uur gedanst hebben, telkens als we dachten hee ik ga even zitten, werden we meteen weer terug gehaald.
Op een gegeven moment was het tijd om naar huis te gaan en wilde we Mr. Sok bellen. Helaas. Hij was niet te bereiken. De morgen erop bleek dat zijn telefoon in het water was gevallen. Andrew probeerde nog Mr. Moto (zo noemt hij hem) te bellen maar ook hij kon ons niet brengen omdat hij kikkers in het rijstveld aan het vangen was, ook erg belangrijk natuurlijk!
Merijn en ik hadden geen tuktukje meer naar huis en moesten bij Andrew en Janine blijven slapen. Merijn op een bamboebedje en ik op de grond. Ik kreeg van Janine nog een zaklamp omdat ik in de nacht nogal vaak naar de wc moet. Na een uurtje slapen moest ik dus inderdaad naar de wc en omdat de generator uit stond was het pikkedonker. Ik pakte mijn zaklampje en scheen naar buiten om naar het wc gebouwtje te lopen. Ik scheen vol in de billen van Andrew! Hij was even rustig buiten voor zijn huisje aan het plassen. Geen probleem, ik zei even welterusten en liep verder haha.

Zondag 14 april

Vandaag hebben Merijn en ik lekker ons eigen dingetje gedaan. In de ochtend op de hoek van de straat ontbeteten met Nicole, Lieven, Brigit en wij. Daarna ben ik met Nicole, Anouk en Brigit een lekker sigh seeing tourtje om Kampot heen gaan doen. Eest naar de grotten waar we door kinderen zijn rondgeleid, toen naar de rijstvelden en uiteindelijk naar een hele mooie pagode waar we super mooie kleurige foto's hebben genomen. Daarna met z'n allen naar... Villa Verdici! Een heel luxe guesthouse buiten Kampot met heerlijk zwembad. Merijn was daar na het ontbijt al meteen met Lieven heen gegaan dus die had al wat biertjes op, ik kwam wat later.
Dode mini kikkertjes uit het zwembad gevist, in de rivier gezwommen, en lekker gegeten (ik hou met moeite voor me wat).
In de avond zijn we naar een ander prachtig houten hutje aan de rivier gegaan, Naga House. Hier waren ook weer de Kampot Playboys wat een feest. Anouk, Nicole, Mayke en ik gingen er eens dansje wagen en het was heel gezellig!

Maandag 15 april

Vandaag was het een jongens dagje en ben zijn Merijn, Lieven en ik op de moto's rond gaan crossen na het ontbijt. We zijn langs houten hutjes langs de rivier gegaan waar Cambodjanen Khmer New Year aan het vieren waren met veel eten en drinken. Iedereen zat op houten vlondertjes aan de rivier. Toen weer terug richting Kampot om te lunchen; noodlesoup bij een lokaal tentje waar de vliegen op het eten zaten. We hadden geen keuze en kregen meteen soep voor ons neus, maar het was super lekker! Lokaal eten is langs de weg heel erg goedkoop, ons soepje was nog geen 80 cent! Daarna zijn we de andere kant van de rivier op gereden waar we een Islamitische Community in zijn gereden. Overal is het een zooitje, ook in deze community. Vuilnisdiensten hebben ze hier totaal niet dus iedereen gooit alles op de grond. Af en toe verbranden ze wat, maar ook dit zet geen zoden aan de dijk. Maar iedereen is wel zooo vrolijk als we door de communities rijden. Alle kinderen zwaaien en zeggen met hun kinder stemmetjes heel schattig 'Helloooo!'.
Leuk om ook rond Kampot even wat te zien.
Na het rondtoeren zijn we naar de Green House gegaan waar Anouk en Mayke al lekker aan het chillen waren. Wij sloten ons hier bij aan en Merijn en Lieven sprongen nog even de rivier in.
In de avond zijn we met z'n allen naar een Sushi tent gegaan. Jim en Paul hebben met wat andere mannen nog even muziek gemaakt met de drums en gitaar, klonk heel goed. Daarna hebben we in Kampot nog wat gedronken en van Jim afscheid genomen.

Dinsdag 16 april

De laatste dag in Kampot... en die gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij! Nicole en ik hadden voor onszelf en Brigit een heerlijk programma in elkaar gezet; uitgebreid ontbijten, dan brownies/cookies/cakes halen, dan warme appeltaart met slagroom eten om uit te buiken bij Villa Verdici. Op de appeltaart na hebben we ons programmaatje helemaal gevolgd. Merijn vond het iets te heftig en is met Paul door de bergen gaan crossen, na het ontbijtje! Het was een heerlijk dagje om even mijn dagboekje bij te werken, muziek te luisteren en te bedenken dat Merijn en ik het zooo leuk hebben gehad tot nu toe! Al zoveel gedaan en heel veel lieve en leuke mensen tegen gekomen. Lastig om dan Kampot weer te verlaten.
Aan het einde van de dag kwam Merijn ook naar de Villa en hebben we samen nog even de zonsondergang gekeken aan de rivier. Het was zo mooi! Je hoorde geen geluid, alleen maar het water, overal groene bomen en houten hutjes langs de rivier en de zon die nog net scheen. Heel veel foto's gemaakt!
In de avond zoals elke avond weer met z'n allen gegeten en nog wat drankjes gedaan en toen werd het echt tijd om te backpackjes weer in te pakken en te hopen dat de was wel optijd klaar zou zijn de ochtend erna (die hadden we sinds zondag al ingeleverd en nog steeds niet terug, Cambodjanen nemen het niet zo nauw).

Woensdag 17 april

De dag dat Merijn en ik Kampot hebben verlaten, een heftig dagje! In de ochtend werden we uitgezwaaid door Nicole, Brigit en Andy en het was heel erg jammer om hen niet meer te zien (al zien we Nicole waarschijnlijk nog in Vietnam en de rest natuurlijk in Nederland met de reunie, duuh!). Om half 8 werden we opgehaald, samen met Anouk en Mayke, die ook weg gingen maar dan naar Siem Reap. Merijn en ik begonnen die dag aan een reis naar Battambang die uiteindelijk 12,5 uur heeft geduurd, inclusief Cambodjaanse karaoke in de bus, moeders die hun kinderen af en toe een tikje geven, Cambodjaans eten overal om ons heen (gedroogde vissenslierten, koude grijze eieren) etc. Maar gelukkig kwamen we om half 9 's avonds aan in Battambang. De keuken was al gesloten en we zijn zonder eten gaan slapen, we waren doodmoe! Eerst even bijkomen van alles en dan de stad ontdekken!

We vertellen snel weer verder over hoe het in Battambang is geweest en onze reis erna naar Siem Reap! Voor nu is het even genoeg en begint de airco wel erg fris te worden. Tijd voor een brownie (ohnee, grapje natuurlijk!).

Veel liefs en een dikke kus van Merijn en Maud

• 18 April 2013 - 11:50

Pien:

Lieve Maud en Merijn,

Wat fijn om te horen dat jullie al zo mega veel leuke en mooie dingen hebben gezien en gedaan! Het lijkt me zo ontzettend bijzonder om dit met elkaar te doen. Ik ben ook helemaal niet jaloers verder hier vanuit een stoffig kantoor in amsterdam. Geniet er nog lekker van, veel lief Pien

• 18 April 2013 - 14:01

Sabine:

Hallo lieve maudie en merijn!
    Wat klinkt dit super leuk zeg!! Ik vind het echt heel leuk om te lezen (en dan vooral de eetverhalen he;)).
    Leuk dat jullie al zo veel mensen hebben leren kennen en mooie dingen hebben gezien en geen agenda (en groespwhatsappen he maud) klinkt helemaal top!
    Geniet er heel erg van en ik volg al jullie verhalen op dit blog!
    Kusjes, Sabbie

• 18 April 2013 - 22:35

Ans Rijk:

Lieve Maud en Merijn.
    Weer erg genoten van jullie verslag. Echt vakantie en genieten. Hoe willen jullie straks wennen aan het leven van alle dag hier met afwisselend lekker studeren? Dus nu maar volop genieten van iedere dag. Echt aanschouwelijk zoals je iedere dag beschrijft, Maud. Ik kan jullie echt zo volgen.
    En nu maar plannen gaan maken hoe en waar je je verjaardag gaat vieren. Zal wel met een Belgisch biertje en dansen?
    Bevoorrecht om zo'n vakantie te mogen beleven.
    Tot binnenkort weer een mailtje van mij met veel liefs en een dikke zoen, oma Ans

• 19 April 2013 - 09:42

Kiki De Bruijn :

Hoi Maud en Merijn, wat een gave verhalen zeg! Azië is zo geweldig. En jullie zijn aan het genieten zie ik! Geniet van Siem Reap (hier ben ik ook geweest dus kan ik jullie nog wat tips over geven). Doe Ankor Wat niet in 1 dag want je wordt aan het eind van de dag gek van al die tempels! Trek er dus wat langer voor uit, het is zeker de moeite waard). Drink heel veel biertjes in Pub Street en vooral in Temple Bar(vergeet er jullie naam niet achter te laten!). De night market is geweldig! Huur een fiets om naar de floting market/village te gaan en stap daar op de boot. (schrik niet van de prijs, ti's best duur maar zeker de moeite waard om in een bootje tussen al die mensen te varen). Heel bijzonder!

Maak er een fijne en bijzondere reis van!
    Groetjes, Kiki

• 19 April 2013 - 21:50

Romain:

Heel leuk om te lezen, vind ik. Waarschijnlijk vindt Merijn dat ook, want hij laat het schrijven aan jou over, hè Maud? Maar misschien belooft hij als kado voor je verjaardag dat híj nu eens een week zal beschrijven (goeie tip van mij, Merijn!).....
    Als ik het zo lees, komen jullie niks tekort wat betreft eten, drinken, dansen, zwemmen en leuke uitstapjes. Een echte feestreis, dat had ik van Cambodja niet verwacht!
    Maar jullie hebben het allebei verdiend, want je hebt allebei hard gewerkt in de afgelopen maanden. Dus geniet er maar zo veel mogelijk van! Hartelijke groeten, Romain

• 20 April 2013 - 13:26

Lotte Harthoorn:

Heee Merijn en Maud!
    Wat klinkt dat goeeeeeed zeg!! Echt leuk om te lezen, je schrijft leuk Maudie! Enne ik geniet juist mee dankzij jouw eetverhalen, onmisbare details hoor!! Geniet lekker daar en veel plezier samen! Liefs

• 23 April 2013 - 10:53

Lotte V Peer:

Ooooo ik vind dit zo leuk om te lezen moppies!!! heel erg leuk om te zien dat jullie zo ultiem genieten! geniet ervan in Battambang, hoop dat t netzo leuk wordt als kampot en dat jullie weer veel leuke mensen zullen tegenkomen!!! xxxxxxx

• 01 Mei 2013 - 21:00

Arie En Dinie:

Mooi verhaal. Geniet van de reis. En neem de tijd voor Angkor Wat. Groeten uit Twente.

• 06 Mei 2013 - 15:07

Annemarie:

Hoi Maud en Merijn,

Die Bodhi Villa is ook wel iets voor mij! Ben benieuwd naar jullie foto's straks.

Geniet nog lekker verder van deze avontuurlijke reis!

Liefs en groetjes,

Annemarie

• 17 Mei 2013 - 14:49

Linda:

ha...buurtjes! Dat klinkt allemaal erg goed! Wat een bijzondere vakantie! Wel een speciale plek om jarig te zijn, Maud. Nog gefeliciteerd. We zijn benieuwd naar jullie foto's. Misschien heb je ideeën opgedaan voor je eigen bruiloft, Maud? Geniet nog lekker de laatste twee weken. XX Bart en Linda